Köp bostadsfastighet på Åland - Lyyski Fastigheter
Kontakt

Ålandsdrömmar

Välkommen till Åland, det är vi som är Lyyski Fastigheter!

Åland i korthet

Åland är en liten och trivsam ö med korta avstånd och ca. 30 000 invånare. Vi har i mångt och mycket självstyre med ett eget parlament och 16 stycken kommuner. Några bilköer är det egentligen inte att orda om och pendlingsavstånden på den fasta delen av ön är korta. Mariehamn är vår huvudort och här bor ca 40% av befolkningen. Vi har egen flagga (bild) och egna frimärken. Mycket av vardagen är koncentrerat till fasta Åland men någon av de åländska skärgårdskommunerna kan också vara ett fint alternativ för dig som på riktigt vill komma bort från vardagens stress.

Till Åland tar du dig med flyg från Arlanda på ca 30 min och om du vill ta med dig bilen och njuta längre av färden över Ålands hav eller Ålands skärgård så kan du från Åbo, Nådendal, Helsingfors, Stockholm, Kapellskär eller Grisslehamn ta dig hit med färja på bara några timmar.

Hembygdsrätt

På Åland finns något som kallas för hembygdsrätt som kan likställas med ett slags ”Åländskt medborgarskap”. Hembygdsrätt kan du erhålla efter att du bott på Åland i minst fem år och med den är du berättigad att fritt förvärva fastigheter (se mer under rubriken ”BOSTAD” för information om vad du kan köpa för det finns mycket du kan köpa även om du inte har åländsk hembygdsrätt).

Jordförvärvstillstånd

Landskapsregeringen kan bevilja jordförvärvstillstånd så att du kan äga mark för fast bosättning även om du inte formellt erhållit hembygdsrätt. Villkoren då bland annat att fastigheten avser fast boende,  att den är belägen inom planerat område och att tomtens areal understiger 4000 kvm.

Bostad

Vad finns det då för alternativ för dig som ännu inte har erhållit hembyggdsrätt? Nedan följer de boendemöjligheter som du som nyinflyttad kan använda dig av! Det här är vårt expertisområde och du är när som helst välkommen att mejla oss på info@lyyski.ax (dygnet runt) eller ringa oss för en kostnadsfri konsultation på tel. +358 18 533 000 (vardagar).

1. Hyra

Du kan hyra din bostad precis som i Finland eller Sverige. Det finns både kommunala och privata företag som hyr ut bostäder. Det är en direkt överenskommelse mellan dig som hyresgäst och bostadens ägare att sätta en hyra. En vanlig uppsägningstid för dig som hyresgäst är 1 månad och från hyresvärdens sida 3 månader men avvikelser kan förekomma, vissa delar kan man nästintill avtala fritt om medan andra helt och hållet regleras av hyreslagen (Åland har en egen hyreslag, fråga oss om fler detaljer och guidning).

2. Aktielägenhet

Du kan äga (=köpa) din egen bostad i ett så kallat bostadsaktiebolag (oftast förkortat Bab i prospekt), vilket innebär att du äger ett visst antal aktier som berättigar till disposition och innehav av en viss lägenhet i ett visst hus. Du måste vanligtvis (med vissa undantag) inte bli godkänd såsom ägare utan ”vem som helst” kan köpa en aktielägenhet i ett BAB. Du väljer själv om du och din familj ska nyttja lägenheten som egen bostad eller om ni vill hyra ut den. Om du vill hyra ut din ägarbostad väljer du själv din hyresgäst, vanligtvis utan egentliga regleringar. Så länge du äger din lägenhet i ett Bab betalar du ett vederlag (motsvarar bostadsrättsföreningars månadsavgift) för bolagets gemensamma driftskostnader. För en typisk trerummare i Mariehamn kan det månatliga vederlaget vara 3 € per kvadratmeter, d v s 210 € för en 70 kvm lya (men variationen är stor beroende på husets ålder, antal lägenheter, skick, byggår m.m.).

3. Bostadsrätt

En bostadsrätt på Åland är lite annorlunda än i Sverige, åtminstone prismässigt. Här kan man ha som tumregel att du betalar ca 15 % (kan variera) av bostadens ”marknadsvärde” såsom en insats och mot detta har du och din familj rätt att nyttja bostaden så länge ni vill (rätten kan även ärvas av barn). Månadsavgiften ligger oftast ganska nära en ”normal marknadshyra” eller något lägre men då har du å andra sidan ett större skydd och mer rättigheter än om du är en hyresgäst såsom i punkt 1.

4. Fastighet

Under denna rubrik hamnar de flesta bostadshus, villor och småhus med tillhörande tomt. När du flyttar, för fast boende, till Åland kan du direkt då du skrivit dig här köpa ett bostadshus eller en villa med en tomt om maximalt 4.000 kvm. (Obs! Tomten får inte gränsa till strand). Med andra ord – det går alltså, från din första dag på Åland att bo i hus eller villa i de flesta bostadskvarter, på landsbygden eller i skärgården.

 

Hjälper dig att förverkliga bostadsdrömmen | ÅlandLiving (alandliving.ax)

Tomas Lyyski är fastighetsmäklare och vd för Lyyski Fastigheter.
– Jag är en mäklare som ställer frågor – och får svar! På så sätt kan jag förstå din situation och vad som är viktigt för dig. Mitt mål är att erbjuda varje kund rätt objekt och vara med och guida dem mot sin livsdröm.